Slik forhandler du din egen lønn

Publisert: 12.07.2016

Forbered deg godt! Forhandlinger består 90 % av forberedelser.

Hvorfor skal du få mer i lønn?

Målet med lønnsforhandlingen er å få sjefen til å innse at bedriften vil tjene på å lønne deg bedre. Derfor må du kunne gi et godt svar på dette selv! Hvorfor skal du ha høyere lønn? Tenk gjennom forhold som om du har fått økt ansvar, økt arbeidsbyrden din eller hevet kompetansen din. 

 

Andre oppgjør
Hvordan har det gått i andre lønnsoppgjør? Frontfaget? Lokale forhandlinger med klubber fra andre fagforeninger på jobben hvis dere har det? På andre regnskapskontor som har lokale lønnsforhandlinger?
Lag et konkret lønnskrav, men tenk også gjennom alternativer hvis dere blir ståendefast. Er det andre goder i arbeidsforholdet som det er viktig for deg å få på plass? Hva med en mer fleksibel arbeidsdag? Trening lagt til arbeidstiden? Du kan lese mer om arbeidsbetingelser og hvor utbredt ulike goder er i regnskapsbransjen i lønnsstatistikken på medlemssidene våre.

 

Hvordan står det til med bedriften?

Undersøk også bedriftens økonomi og lønnsomhet. Dere som jobber i regnskapsbransjen har et fortrinn her i forhold til andre bransjer. Bruk kunnskapen din til å sette deg inn i hvordan utsiktene ser ut i egen bedrift.
Utarbeidelse av krav: Når du utarbeider lønnskravet ditt er det lurt å sammenlikne deg med andre i bransjen. Også her kan lønnsstatistikken til Økonomiforbundet være nyttig. Hva andre tjener i tilsvarende jobber er viktig informasjon.

 

Hva tjener nabomannen?
Finn ut hva kollegaene dine faktisk tjener og bruk denne informasjonen. Undersøk prisstigningen for å se om du har hatt reallønnsvekst de siste årene. Reallønnsvekst betyr om du har samme kjøpekraft som tidligere.

Se www.ssb.no for siste opplysninger om dette.

 

Selve forhandlingene

Finn et gunstig tidspunkt og be om et møte slik at sjefen også kan forberede seg. Mange steder er dette allerede formalisert og avtalt på forhånd. Under forhandlingene er det viktig å være tydelig på hvordan du ser på lønnen din og hva du vil ha i lønnsøkning.

Skriv ned argumentene dine. På den måten er du sikret å huske alt, men det går også fram i møtet at du er godt forberedt og tar dette på alvor.


Ikke gi deg med en gang. Møter du stor motstand, spill ballen over til sjefen og hør hva hun ser for seg. Be henne begrunne tilbudet! Hvis dere ikke blir enige der og da, og sjefen må tenke på saken – sørg for å avtale ny møtetid før dere går fra hverandre – slik at du forplikter henne til å følge opp.


Er du usikker på om du synes tilbudet er godt nok selv, ta betenkningstid. Ender du opp med å takke ja til et tilbud du egentlig ikke er fornøyd med? Opplys om dette og
bruk det i lønnsforhandlinger kommende år.

Behold en god tone gjennom forhandlingene – det lønner seg i lengden!


Avtal resultatet skriftlig!


Artikkelen er basert på heftet «Lønnsforhandlinger med sjefen» utgitt av Negotia.

 

Nyttige lenker:

Negotia - Lønnsforhandlinger med sjefen

Negotia - Lønnspolitikk og vurderingskriterier

 

 

 

 

 

 


Del på facebook