YS: - Kan ikke akseptere reallønnsnedgang

Publisert: 01.03.2017

– Vi kan ikke akseptere reallønnsnedgang flere år på rad, sier YS-leder Jorunn Berland.

Inntektspolitisk dokument vedtatt

Denne uken vedtok YS sitt inntektspolitiske dokument for mellomoppgjøret i 2017. Dette betyr at YS' krav for oppgjøret er klart.

YS-leder Jorun Berland sier at hun tror det er bred enighet om at situasjonen i økonomien tilsier at vi i år ikke kan forvente en lønnsvekst tilsvarende den vi hadde frem til 2015. Men at YS ikke kan akseptere reallønnsnedgang flere år på rad. Hun mener at når økonomien går bedre, er det viktig at den økte verdiskapingen fordeles utover alle dem som skaper verdiene, skriver YS på sine nettsider.

Se YS' inntektspolitiske dokument her.

Jorunn Berland til web

Jorunn Berland. Foto: ys.no

 

Bommet på TBU i fjor

I fjorårets TBU-rapport (Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene) beregnet man prisveksten for 2016 til å bli på 2,6 prosent. Resultatet ble en KPI på 3,6 prosent. Det betyr at alle ansatte i Norge i snitt opplevde 1,2 prosent reallønnsnedgang etter betalt skatt.

– Prisveksten i fjor ble høyere enn vi la til grunn. Vi pleier å bomme, men vi bommet mer enn hva vi har gjort tidligere. Prisene gikk kraftig opp, og steg mer enn lønningene. Krona falt i verdi målt mot andre valutaer. Vi har et bedre grunnlag i år enn i fjor. Årets prisvekst-prognose er på to prosent. Det betyr at varene du kjøper i butikken antas å bli to prosent dyrere i år enn i fjor. Det gir nok rom for reallønnsvekst, tror jeg, sier YS’ sjeføkonom, Helle Stensbak, som er medlem i TBU.

Helle

Helle Stensbak. Foto: ys.no

 


Del på facebook